Коломийський вісник

Преподобний Пимен Великий


Преподобный Пи́мен Великий, Египетский

Преподобний Пимен Великий народився близько 340 р. в Єгипті. З двома своїми братами Анувієм і Паїсієм він пішов в один з єгипетських монастирів, де всі троє взяли чернечий постриг. Брати настільки були строгими подвижниками, що, коли їх мати прийшла в монастир, щоб побачити дітей, вони не вийшли до неї зі своїх келій. Мати довго стояла і плакала. Тоді преподобний Пимен сказав їй через закриті двері келії: “Якщо ти перенесеш тимчасову розлуку з нами, то в майбутньому житті будеш бачити нас, так ми сподіваємося на людинолюбство Боже”. Мати змирилася і повернулася додому.
Слава про подвиги і чесноти преподобного Пимена поширилася по всій країні. Одного разу правитель області побажав бачити його. Преподобний Пимен, уникаючи слави, розсудив: “Якщо вельможі стануть приходити до мене і шанувати, тоді й багато людей з народу почнуть приходити до мене і заважати моїй безмовності, і я втрачу благодаті смирення, яке придбав за допомогою Божою”. І передав він з посланим відмову. Для багатьох ченців преподобний Пимен був духовним наставником і керівником. Вони записували його відповіді для повчання себе й інших. Один чернець запитав: “Чи слід покрити мовчанням гріх брата, який згрішив, якщо трапиться побачити його” Старець відповів: “Якщо ми приховаємо гріхи братів, то й Бог приховає наші гріхи, і якщо ти побачиш брата, що грішить не вір своїм очам і знай, що твої гріхи подібні колоді, а гріхи брата твого подібні сучку, і тоді ніколи не будеш приходити в збентеження і спокусу “. Інший чернець звернувся до преподобного, сказавши: “.? Я дуже згрішив і хочу провести в покаянні три роки, достатній такий термін” Старець відповів: “Цього багато”. Інок продовжував запитувати, який термін покаяння преподобний вважатиме для нього потрібним – рік або сорок днів? Старець сказав: “Я думаю, що якщо людина від усього серця покається і покладе твердий намір більше не повертатися до гріха, то Бог прийме і його триденне покаяння”. На питання, як позбавитися від нав’язливих злих думок, старець відповів: “. Якщо людина має по одну сторону себе вогонь, а по іншу посудину з водою, то, коли загориться від вогню, бере з посудини воду і гасить вогонь Подібно до цього злі помисли, вселяється ворогом нашого спасіння, можуть, немов іскра, розпалити в людині гріховні побажання. Треба гасити ці іскри водою, тобто молитвою і устремлінням душі до Бога “.
Преподобний Пімен був суворим постником і не приймав їжі по тижню і більше. Однак іншим він радив їсти кожен день, але без пересичення. Про одного ченця, разрешали собі приймати їжу тільки на сьомий день і гнівається на брата, преподобний сказав: “Навчився постити по шість днів, а від гніву не може утриматися і один день”. На питання, що краще – говорити або мовчати, старець сказав: «Хто говорить Бога ради – добре робить, і хто мовчить Бога ради – теж добре надходить”. І ще: “Буває, що людина здається мовчазним, але якщо серце його осуджує інших, то він говорить завжди І є такі, які весь день говорять мовою, але всередині себе дотримують мовчання, тому що не засуджують нікого.».
Преподобний говорив: “Людині необхідно дотримуватися трьох головних правил: боятися Бога, часто молитися і робити добро людям”. “Злоба ніколи не знищить злоби. Якщо хто тобі зробив зло, зроби йому добро, і твоє добро переможе його злобу”. Одного разу, коли преподобний з учнями прийшов в єгипетську пустелю (так як мав звичай переходити з місця на місце, щоб уникнути слави від людей), йому стало відомо, що жив там старець незадоволений його приходом і заздрить йому. Щоб перемогти злобу відлюдника, преподобний пішов до нього з братами, захопивши з собою їжі для частування. Старець відмовився вийти до них. Тоді преподобний Пімен сказав: “Ми не підемо звідси, поки не сподобилися бачити і поклонитися святому старцю”, – і залишився стояти на сонячному спеці біля дверей його келії. Бачачи таке терпіння і незлобие преподобного Пимена, старець прийняв його з любов’ю і сказав: “Справедливо, що я чув про вас, але бачу в вас добрі справи в сто разів більші”. Так вмів преподобний Пимен гасити злобу і подавав собою приклад іншим. Він мав таке велике упокорювання, що часто зітхаючи казав: “Я буду кинутий на те місце, куди буде кинуто сатана”
Одного разу до преподобному прийшов інок здалеку, щоб послухати його повчання. Преподобний відвернувся від нього і мовчав. Здивованому іноку пояснили, що преподобний не любить розмов про піднесених предметах. Тоді чернець став питати його про боротьбу з душевними пристрастями. Святий звернувся до нього з радісним обличчям: “Ось тепер ти добре сказав, і я буду тобі відповідати”, – і довго повчав, як слід боротися з пристрастями і перемагати їх.
Преподобний Пимен помер у віці 110 років, близько 450 року. Незабаром же по кончині він був визнаний святим угодником Божим і отримав найменування Великий – на знак великого смиренномудрості, скромності, правдивості і самовідданого служіння Богові.

Short URL: http://www.kolvisnyk.com/?p=607

Posted by on Вер 9 2020. Filed under ВСІ ВІСТІ, ЖИТТЯ СВЯТИХ, ПОДІЇ ЦЕРКОВНОГО ЖИТТЯ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Останні публікації

Featured Links

    Пошук в архіві

    Пошук за датою
    Пошук за категорією
    Пошук з Google
    Увійти | Designed by Gabfire themes