Коломийський вісник

Блаженнійший Митрополит Епіфаній звершив Панахиду за Святійшим Патріархом Володимиром (Романюком) у місті Косові

17 липня 2021 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав місто Косів, де у співслужінні духовенства, звершив Панахиду за спокій душі спочилого Патріарха Володимира (Романюка) (1925-1995) біля його пам’ятника.

Спочатку Предстоятеля Православної Церкви України урочисто зустріли представники влади Косівщини: Голова Косівської РДА Іванишин Петро Миколайович; Голова Косівської районної ради Томащук Зеновій Юрійович та Голова Косівської територіальної громади Плосконос Юрій Олександрович.

Далі Блаженнійшого Владику вітав благочинний Косівського благочиння митр. прот. Іван Близнюк.

Під час заупокійної Літії молились: Архієпископ Вишгородський Агапіт та Єпископ Коломийський і Косівський Юліан.

За богослужіння Його Блаженству співслужили: секретар Єпархіального Управління митр. прот. Юрій Бровчук; благочинний Верховинського благочиння митр. прот. Дмитро Михавків; благочинний Косівського благочиння митр. прот. Іван Близнюк, духовенство Косівського, Верховинського й Печеніжинського благочинь Коломийської Єпархії та духовенство Івано-Франківської Єпархії.

Після відпусту Блаженнійший Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх зі словом, у якому згадав про нелегкий земний життєвий шлях Патріарха Володимира, зокрема про майже два десятки років радянських концтаборів і заслань, зауваживши, що не дарма Святійшого Патріарха називають сповідником.

«За словами отців Церкви, святителі є таємними мучениками. Адже всі ми бачимо тільки зовнішню славу, але до кінця не усвідомлюємо, яка лежить відповідальність на першоієрарху, на святителі, – зазначив Митрополит Епіфаній. – Патріарх Володимир був добрим пастирем Церкви Христової і Господь сподобив його найбільшого служіння Українській Церкві – бути Предстоятелем, її очільником. Хоч і нетривалий час він звершував це служіння, але ним закладено добрі основи, на яких ми з вами нині продовжуємо розбудову нашої вже визнаної незалежної помісної Української Православної Церкви. І, напевно, там, на Небесах, він сьогодні радіє, що тут, на його малій земній батьківщині, ми зібралися і підносимо свої молитви вже в незалежній державі, як представники нашої рідної незалежної помісної Церкви».

Також Митрополит Епіфаній закликав усіх цінувати й берегти великий Божий дар незалежності та робити все від нас залежне – кожен на своєму місці – для того, аби і Українська Церква, і Українська Держава надалі зміцнювались та роздобувались – в єдності, мирі й злагоді.

Заупокійне богослужіння своїм співом супроводжував квінтет у складі: митр. прот. Миколи Кравчука (керівник); митр. прот. Михайла Возняка; прот. Юрія Гушула; прот. Олексія Мороза та Василя Кравчука.

Опісля хор Будинку культури села Хімчин під керівництвом Коханюк Наталії Дмитрівни виконав пісню про Патріарха Володимира.

На завершення Блаженнійший Владика, архієреї, духовенство та всі присутні мали змогу оглянути привезні експонати музею-садиби Патріарха Володимира (Романюка), що знаходиться в його рідному селі Хімчин, а також виставку робіт сакрального мистецтва майстрині із селища Печеніжин – Орисі Козяк.

Джерело :kolomija.com

Short URL: http://www.kolvisnyk.com/?p=928

Posted by on Лип 19 2021. Filed under ВСІ ВІСТІ, ПОДІЇ ЦЕРКОВНОГО ЖИТТЯ, ЦЕРКВА В УКРАЇНІ ТА СВІТІ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Останні публікації

Featured Links

    Пошук в архіві

    Пошук за датою
    Пошук за категорією
    Пошук з Google
    Увійти | Designed by Gabfire themes